Лекція "Гастрономічні жарти Середньовіччя"

Проводит:

 Світлана Богданец, літературознавець

Контактный телефон 

0974463158

Место встречи:

Контрактовая площадь, 7, вход в арку с ул.Фроловской(между №1 и №3)


У літературі є закономірність: що більше їжі, то смішніше. Гастрономічні образи здатні перетворити трагедію на комедію, проповідь на застільну пісню, а лицарський роман – на анекдот.
 
Гастрожарти з’явилися у давньоримській комедії, а в Середньовічній Європі були одними з улюблених сюжетів міських слухачів.
 
На лекції «Гастрономічні жарти Середньовіччя» літературознавиця Світлана Богданець розкаже про кухонні дотепи, алкогольні пародії, харчові сатири та гастрономічні оповідки.
 
Будемо говорити про те:
 
  • як пов’язані харчування та сміх,
  • чому сало смішніше за цибулю,
  • звідки взялися жарти про ласунів та чому селянки їдять більше за лицарів.
     
А також про бенкет із Ноєм та святим Петром, «Отче наш» винолюбців, лицарів у їстівних обладунках, ковбасні будинки, суперечки вина та пива, сороміцьку їжу та кулінарні авантюри ласунів – і це далеко не все!
 
 
 
ВАЖЛИВО!
 
Вартість участі при оплаті попередньо 140 грн (реквизити повідомимо після реєстрації).
Вартість участі при оплаті безпосередньо перед лекцією 180 грн або 160 грн, якщо у вас є картка КОД.
 
У день лекції оплата не повертається і на інші лекції не переноситься.
За винятком тих випадків, коли лекція скасовується або переноситься з вини організаторів.



ОТЗЫВЫ

Александра

Проводил Світлана Богданец, літературознавець

Багато читаю різної літератури і нераз звертала увагу на `смачні` описи, але настільки глибинно розбирати причинно-наслідковий ряд, безперечно існуючого, звязку між їжею та гарним настроєм в літературних текстах різних періодів в цілому та седеньовіччі зокрема - змогла людина, яка дійсно професіонал своєї справи: легко та пізнавально; звісно ж `з гумором` та не без їстівних відтінків смаку - все це разом склали чудовий вечір в найстарішому житловому будинку Києва


Олександра

Проводил Світлана Богданец, літературознавець

`Смачно і смішно`. Мабуть, такою могла б бути коротка, але абсолютно вичерпна назва цього дійства, яке за жанром віднесено до лекції. Для тих, у кого є не дуже яскраві спогади про лекції - забудьте! І хоча б для того, аби `скуштувати` лекції `на смак` - йдіть! ...Одна з найстаріших будівель Києва огортає подихом справжнього каміна, чарівну атмосферу створює Королева Смаку і Повелителька Смаколиків Пані Елена, а про неймовірні літературні сплетіння їжі та гумору веде розмову літературознавиця пані Світлана Богданец. Вона це робить так ніжно, але, водночас, професійно. Наводить жартівливі описи їжевикористання, але посилаєтся на результати справжніх (серйозних!) досліджень, торкається ... деяких інтимних тем, пов`язаних з їжею, але робить це дуже тактовно. Її варто і чути, і бачити. Зрозуміло, що післясмак триває довго! Вишукано. Витончено. Вражаюче! Отож, нехай їжа смакує по-новому ;) https://www.facebook.com/aleksandra.lyashenko/posts/2047279432008227?notif_id=1549648768989942¬if_t=feedback_reaction_generic